Reiskosten en studiekosten aftrekken in je belastingaangifte over 2017.

 In Nieuws

Reiskosten voor je werk

Als je in loondienst bent, met het openbaar vervoer van en naar je werk reist en zelf de reiskosten betaalt, dan kun je in aanmerking komen voor reisaftrek. Je moet dan wel meer dan 10 kilometer van je werk wonen.

Ook moet je doorgaans minstens één dag per week forensen of in een jaar minimaal veertig dagen naar dezelfde werkplek reizen.

De afgelegde afstand en het aantal reisdagen bepalen de hoogte van de aftrek. Over het jaar 2017 varieert de reisaftrek van 111 euro tot 2.073 euro. Een eventuele vergoeding van je werkgever moet je van het bedrag aftrekken.

Met een openbaarvervoerverklaring van het vervoerbedrijf kun je bewijzen dat je met het ov hebt gereisd. Bij een aantal NS-abonnementen is dat niet nodig, omdat de NS dit aan de Belastingdienst doorgeeft.

Als je met losse vervoerbewijzen, een studentenreisproduct of een ov-chipkaart reist, kun je bij je werkgever een reisverklaring aanvragen.

De Belastingdienst kan daarnaast om extra bewijzen vragen. Transactieoverzichten van anonieme ov-chipkaarten accepteert de fiscus niet.

Studiekosten en andere scholingsuitgaven

Als je voor je beroep een studie, opleiding of zogenoemde EVC-procedure volgt, mag je onder voorwaarden kosten aftrekken.

Je komt alleen in aanmerking als je geen recht op studiefinanciering hebt. Daarnaast moet je de kennis via een leertraject (onder begeleiding of toezicht) opdoen.

De aftrek geldt voor de kosten die boven het drempelbedrag van 250 euro uitkomen. En kosten die je werkgever heeft vergoed, mag je niet aftrekken.

Alleen noodzakelijke kosten zoals collegegeld, lesgeld, examengeld en verplichte leermiddelen tellen mee. Verplichte boeken en software dus wel, maar bijvoorbeeld reiskosten en kosten voor een laptop niet.

Kosten voor duurzame goederen, zoals een vleugel voor een conservatoriumopleiding, mag je evenmin aftrekken. Je mag ze wel over meerdere jaren afschrijven.